• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

"Robotların yapamayacağı işlere odaklanılmalı"

"Robotların yapamayacağı işlere odaklanılmalı"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Biyomühendisliğe yapılacak yatırımlar uzun vadeli"

Üsküdar Üniversitesi 6. Biyomühendislik ve Genetik Günleri'ne katılan ABD Nevada Üniversitesi'nden Makine Mühendisi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel mühendislere önemli tavsiyelerde bulundu. "Mühendislik inovasyondur, mühendis, olmayan şeyleri yapmak ve var olanları iyileştirmek için vardır" diyen Çengel, önümüzdeki yıllarda ayakta kalmak isteniyorsa robotların yapamayacağı işlere odaklanılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise dünyada iddialı olmak için Ar-Ge konusuna kafa yormanın ve bu konuda yatırımın şart olduğunun altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi 6. Biyomühendislik ve Genetik Günleri,akademi ve bilim dünyasından uzmanları ve sahada çalışan profesyonelleri öğrencilerle bir araya getirdi. Onursal Başkanları Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay olan kongreye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kuruldukları tarihten bu yana Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini, biyomühendisliğe yapılacak yatırımların kısa değil uzun vadeli olduğunu belirterek "Biyomühendislik ve genetik birçok kimsenin öneminin farkında olmadığı ama gittikçe değeri anlaşılan hatta G20'de bilim politikaları belirlenirken ele alınan bir konu. Bilginin hesaplanabilmesi, veri madenciliği konusu. Burada sadece rakamlar yok sezgisel hesaplamalar da var. Birçok keşif sezgisel olarak ortaya çıkmış. Önce zihinsel odaklanma, sonra duygusal yoğunlaşma gerekiyor. Zihinsel odaklanma, duygusal yoğunlaşma birleştiği zaman keşif ortaya çıkıyor. Veri madenciliğinde birçok keşif bununla oluyor" dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Merak ve hayret duygusunu artıran işler yapın"

Üsküdar Üniversitesi olarak projeleri desteklemek için çaba sarf ettiklerini ve nitelikli ortamı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Tarhan, "Dünyada Ar-Ge'ye yapılan yatırım % 3 devlet bütçesinden Türkiye'de halen % 1. Türkiye'de son senelerdeki desteğe rağmen %1'i bile bulmadı maalesef. Eğer biz dünyada iddialı olmak istiyorsak Ar-Ge konusuna kafa yormadanbu konuda yatırım yapmadan, zihinsel önyargıları dağıtmadan dünyada söz sahibi olamayız. 

Hamasetle maalesef bilimde ilerleme olmuyor. Bunun için araştırma yapacağız, yaptığımız işi yayınlayacağız ve sabırla bekleyeyeceğiz. Veri madenciliğinde iki kritik kelime var; biri merak ve hayret duygusu, ikincisi zaman ve sabır duygusu. Bu iki sezgiye sahipsek sonuç alırız. Bu nedenle genç arkadaşlarımıza merak ve hayret duygusunu artıran işler yapmalarını ve bunun için de acele etmemelerini, sabırlı olmalarını tavsiye ederim" diye konuştu.

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: "Buradaki hocaları geleceğiniz için dinleyin"

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay da bu etkinliğin öğrenciler açısından çok verimli geçeceğine inandığını belirterek "Konuşma başlıklarının vizyon oluşturacak başlıklar olduğunu görüyorum. Bu toplantıları izleyenlerin hocalarımızın bilgi birikimlerinden faydalananların önemli kazanımları olduğunu ve olacağını düşünüyorum gelecekleri açısından. Bu tip akademisyenlerle alanında araştırmalar yapan veya belli bir birikim sağlamış kademisyenlerle bu yaşlarda bu düzeyde tanışmak son derece önemli. Onları dinlemek önemli. Siz buradan geleceğinizi planlama, kendinizi kanalize etme ve birtakım yöntemler öğrenme konusunda da epeyce bilgi sahibi olacaksınız. Buradaki hocaları sadece anlattıkları konularla değerlendirmeyin, onların akademik özgeçmişlerini dikkatlice inceleyin, akademik duruşlarına dikkat edin ki sizler de onlar gibi birikim yaratan, belli bir noktaya gelen akademisyenler olasınız" tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Yunus Ali Çengel: "Robotların yapamayacağı işlere odaklanmalı"

Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi, ABD Nevada Üniversitesi'nden Makine Mühendisi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, "Mühendisliğin Geleceği ve Geleceğin Mühendisliği" başlıklı sunumunda mühendisliğin sürekli değişim ve gelişim gösteren bir alan olduğunu belirterek "Mühendislik inovasyondur. 

Mühendis, olmayan şeyleri yapmak ve var olanları iyileştirmek için vardır. 

Önümüzdeki yıllarda ayakta kalmak istiyorsak robotların yapamayacağı işlere odaklanmak gerekir. Değişen bir ortamda yerinde duran geriye gider. Değişimin motoru bilim ve teknolojidir" dedi. Teknoloji gelişmişliğinin ölçüsünün patent olduğunu, Türkiye'nin ülkelerce verilen patent sayısı listesinin çok gerisinde kaldığını belirten Çengel, "Türkiye'de her milyar dolarlık Ar-Ge harcaması başına diğer ülkelere kıyasla daha az patent başvurusu ve daha az yüksek teknolojili ürün yapılmaktadır. Türkiye'nin Ar-Ge yapısının yenilenmesi ve elden geçmesi lazım" dedi.

Prof. Dr. Yunus Ali Çengel: "Çok iyi İngilizce öğrenin"

Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, genç mühendis adaylarına mutlaka kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederek "Eğitim düzeyiniz elbette iyi olmalı. İletişim ve liderlik vasıfları da çok önemli. Eleştirel düşünce, iyi iletişim kurmak ve problem çözme becerisine sahip olmak da çok önemli" diyerek dünya çapındaki teknoloji şirketi kurucularının temel özelliğinin girişimci olmaları olduğuna dikkat çekti. Çengel, mühendislik öğrencilerinin mutlaka iyi düzeyde İngilizce bilmelerinin da önemini vurguladı.

Dr. Mutlu Topal: "Çalışmaya ve öğrenmeye hevesli eleman açığı var"

Türkiye'nin ilk yerli aşı tedarikçilerinden olan Dr. Mutlu Topal ise 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi ile başladıkları iş birliği çalışmaları sonucu Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde kurulan Aşı Ar-Ge Laboratuvarı'nda yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Hindistan'daki iş ortaklarının da katkısı ile Rekombinant Hepatit B aşısının teknoloji çalışmalarını 2016'da tamamladıklarını ve İnaktif Hepatit A aşısının da yerli üretimi için hazırlık süreçlerinin devam ettiğini belirten Dr. Mutlu Topal, genç mühendislere önemli tavsiyelerde bulundu.

Dr. Topal, "Ülkemizde biyoteknolojik ilaçlar anlamında yeni üretimler için yeni fabrikalar açılıyor. Biyomühendislik ve genetik temelli çalışmalar yapan sanayici olmak isteyen arkadaşlarımız bu firmaları staj için zorlayın. Kendinizi şimdiden tanıtın çünkü ciddi bir çalışacak eleman eksikliği var. Mühendis eksiği yok, çalışmaya hevesli ve öğrenmeye hevesli eleman açığı var. Öğrendikleriniz siz okulu bitirene kadar eskiyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor" diyerek sanayi sektöründe çalışmak isteyenlerin mutlaka staj için başvuru yapması gerektiğini söyledi. Dr. Mutlu Topal, mühendislik öğrencilerinin mutlaka iyi düzeyde İngilizce bilmeleri ve anlaşılabilir bir CV'ye sahip olmaları gerektiğini de kaydetti.

6. Biyomühendislik ve Genetik Günleri'nde Prof. Dr. Engin Ulukaya, Prof. Dr. Yusuf Tutar, Burçak Aksöz ve Can Garipoğlu da sunumlarıyla katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Akıllı ilaçların kanser hücresine etkileri28 Mart 2024 Perşembe 11:51
  • Psikosomatik sancılara dikkat!28 Mart 2024 Perşembe 11:24
  • İlişkilerde sık yapılan hatalar28 Mart 2024 Perşembe 10:16
  • Yaşlanma uykuyu nasıl etkiler?28 Mart 2024 Perşembe 10:10
  • Kanser 50 yaş altına düştü28 Mart 2024 Perşembe 09:04
  • Hayvana şiddet vicdanı zedeliyor28 Mart 2024 Perşembe 09:00
  • Gebelik diyabeti hakkında 7 bilgi27 Mart 2024 Çarşamba 13:30
  • Gıdalar sizi kontrol altına almasın!27 Mart 2024 Çarşamba 13:13
  • İlişkinizde kontrol edildiğinizi nasıl anlarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 11:58
  • İzmirliler epilepsi için baktı27 Mart 2024 Çarşamba 11:37
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78