• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • Bursa 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

İnternetten alışverişe dikkat!

İnternetten alışverişe dikkat!
5 dakikada tüm birikiminiz gidebilir.

İnternet, hayatımızı birçok noktada kolaylaştırırken, dolandırıcılar için de kullanışlı bir mecra haline geldi. Peki, internet bankacılığı kullanan vatandaş, internet üzerinden alışveriş yapan ve sosyal medyada sıkça zaman geçirenler dolandırıcıların ağına düşmemek için ne yapmalı? Nelere dikkat etmeliyiz? İşte yanıtları...

 E-ticaret, mobil uygulamalar ve sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. “We are social” ve “Hootsuit” tarafından her yıl hazırlanan sosyal medya istatistiklerine göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 72’sini oluşturan 59.36 milyon internet kullanıcısı bulunuyor.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla bu mecra üzerindeki dolandırıcılık eylemlerinde her geçen gün artış yaşanıyor. Dolandırıcıların son yöntemi ise bankaları taklit ederek yapılan sahte reklamlar üzerinden vatandaşların bilgilerini ele geçirip hesaplarını boşaltmak. İşte dolandırıcıların yöntemleri ve tuzaklarından kurtulmanın yolları...

Oltalama yöntemi

Dolandırıcıların son dönemde en fazla kullandıkları yöntem Türkçe “oltalama” anlamına gelen “phishing”. Bu yöntemle sosyal medya hesapları üzerinden bankalara aitmiş gibi görünen sahte reklam verilerek vatandaşların bu web sitelerine girmesi sağlanıyor.

Vatandaşlar bu sitelerde gerçek banka kartlarının bilgilerini giriyor. Dolandırıcılar böylece bütün kart ve kimlik bilgilerinizi ele geçiriyor.

Daha sonra aynı kişinin internet bankacılığı bilgileri de ele geçiriliyor. Paralar QR Kod, nakit çekme, sahte şirketler üzerinden oluşturdukları POS’lardan hesapları boşaltma yöntemlerle dolandırıcıların hesabına aktarılıyor.

Zeus virüs olmuş

Dolandırıcıların son zamanlarda kullandığı bir diğer yöntem ise “Zeus” adlı zararlı yazılım. Bazı sitelere girildiğinde yazılım dolandırıcılara ihbar için e-posta gönderiyor. Bu siteleri ziyaret edenler bilgisayarları “Zeus” isimli virüs tarafından kuşatılıyor. Virüs, kullanıcı internete girdiğinde dolandırıcıların bilgisayarlarına uyarı gönderiyor. Bu sayede şüpheliler, mağdurlarının bütün işlemlerini görüyor. İnternet kullanıcısı bankacılık sayfasını açtığı anda sayfa ekranda donuyor. Bu dakikadan sonra uzak bağlantıdaki dolandırıcılar hesapta olan bütün parayı kendi hesaplarına aktarıyor.

Cep telefonlarına gelen sahte bağlantıları girdiğiniz anda internet bankacılığı şifresini kendi ellerinizle dolandırıcılara verebilirsiniz. Dolandırıcılar ayrıca, mobil sitelerde sahte reklamlar açarak da telefonunuza sahte banka uygulamasını kurdurabiliyorlar.

Ödül yalanı

Cep telefonlarına dolandırıcıların sistemleri üzerinden rastgele atılan mesajla da kişilerin kredi kartı bilgilerine de ulaşılabiliyor. Örneğin, mesaj atılan numaralara, “10 bin TL kazandınız ödülünüzü almak için 05** numaralı telefonu arayınız” şeklinde mesaj gönderiliyor. Bu numarayı arayan kişiden kredi kart bilgileri isteniyor.

E-posta üzerinden

Vatandaşlara, dolandırıcılar tarafından e-posta adreslerine “Bankamız hesap sahiplerinin güvenliği için kişisel bilgilerinizin güncellenmesi gerekmektedir” iletisi gönderiliyor. E-postanın altında bir link veriliyor. Bu linke tıkladığı zaman bankaya bağlanacağını zanneden kullanıcı, sahte banka sitesine yönlendiriliyor. Burada anne kızlık soyadı, internet bankacılığı şifresine kadar bütün bilgileri alınan kişinin hesabı boşaltılıyor.

Nelere dikkat etmeliyiz?

İnteraktif bankacılık kullanılmak isteniyorsa bankaların kendi sitelerinde araştırma yapılmalı. Bankayla iletişime geçilmeli. İnternet kullanıcıları girdikleri adreslere dikkatli bakmalı. Aynı amblem ve yazıda sadece bir kelime değişikliği olduğu için bu nokta gözden kaçırılabiliyor. Kullanıcıların gözden kaçırmaması gereken noktalar şöyle sıralanabilir:

- Sosyal medyadan çıkan hediyeli, çekilişli banka reklamlarına itibar etmemeniz ve Android cihaz kullanıyorsanız “Google Play” harici uygulama yüklememeniz gerekiyor.

- Sahte e-postalarda yer alan bağlantıya tıkladıysanız gittiğiniz adresin resmi banka adresi olup olmadığına ve başında https:// ifadesinin yer alıp almadığına bakın. Bu siteden bilgisayarınıza virüs bulaştıysa sisteminize format atın.

- Zor şifreler kullanın. Şifreler küçük harf, büyük harf, sayılar ve semboller içermeli.

- Şifrelerinizi asla kimse ile paylaşmayın.

- Sadece bildiğiniz sitelerden alışveriş yapın.

- Sitede alışveriş yaparken sitenin linkinin sol kısmında bir “kilit” resmi olduğundan emin olun.

- Eğer mümkünse satın aldığınız ürünü üretenlerin ya da dağıtıcılarının sitesinden alışveriş yapın.

- Kart bilgilerinizi asla kimse ile paylaşmayın.

- Kart bilgilerinizi bilgisayarınızda ya da sosyal medyanızda saklamayın.

- E-posta şifrenizi sık sık değiştirin.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Tarım-ÜFE verileri açıklandı15 Mart 2024 Cuma 10:57
  • Enflasyon beklentisi arttı15 Mart 2024 Cuma 10:55
  • Ücretli çalışan sayısı arttı15 Mart 2024 Cuma 09:22
  • Bütçe açık verdi15 Mart 2024 Cuma 09:05
  • MB'nin rezervleri azaldı14 Mart 2024 Perşembe 15:29
  • Benzine ve motorine zam geliyor14 Mart 2024 Perşembe 10:54
  • Konut satışları arttı14 Mart 2024 Perşembe 09:07
  • İnek sütü miktarı arttı14 Mart 2024 Perşembe 09:00
  • Doğal taş sektörü Çin Xiamen’de13 Mart 2024 Çarşamba 11:20
  • Japonlar Türk lezzetlerine hayran kaldı13 Mart 2024 Çarşamba 09:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78