• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İdrar kaçırmanın tedavisi nedeni göre olmalı

İdrar kaçırmanın tedavisi nedeni göre olmalı
Her 4 kadından birinde üriner inkontinans görülüyor

İdrar kaçırma (üriner inkontinans), hijyenik problemlerin yanı sıra bireylerin sosyal hayatlarının kısıtlanmasına da sebep olan önemli bir sağlık sorunu... Erkeklere oranla kadınlarda 4 kat daha fazla rastlanan bu hastalık, 30 yaşın üstündeki her 4 kadından birinde görülüyor.

Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Üroloji Bölümünden Uzm. Dr. İlhan Ofluoğlu, üriner inkontinansın erkeklerde ve kadınlarda farklı nedenlerden dolayı oluşabileceğinin altını çizerek, tedavinin bu nedenler göz önünde bulundurularak planlanmasının önemini belirtti.

30 yaş sonrası başlayabilen ve sıklığı çeşitli nedenlere bağlı olarak artabilen idrar kaçırma, hijyenik problemlerden dolayı bireylerin sosyal yaşamdan kısıtlamalarına yol açan önemli bir sağlık sorunu. Kadınları, erkeklere göre 4 kat daha fazla etkileyen idrar kaçırma problemi, menopoz sonrası dönemde %30-50 sıklıkta görülüyor.

Her 4 kadından birinin üriner inkontinans ile karşı karşıya geldiğini belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İlhan Ofluoğlu, “Kadınlarda doğum süreci pelvik taban kaslarında güçsüzlüğe yol açıyor. Bu nedenle çok doğum yapma en önemli risk faktörlerinden biri... Erkeklerde ise prostat hastalığında, radikal prostat cerrahisinden sonra, radyasyon tedavisinden ve nörolojik hastalıklardan kaynaklanan sfinkter bozukluğu nedeni ile idrar kaçırma problemi ortaya çıkabiliyor. Ayrıca hem kadınlarda hem de erkeklerde sigara kullanımı, obezite, sağlıksız beslenme ve doğuştan pelvik taban kaslarının zayıflığı gibi risk faktörleri de bulunuyor” diye konuştu.

İNKONTİNANS TİPLERİ

İnkontinansın birden fazla nedeni olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. İlhan Ofluoğlu, idrar kaçırma probleminin tipleri hakkında bilgi verdi: 

Stres tip: Kadınlarda idrar kaçırmada en sık rastladığımız stres tiptir. Bu tipte hapşırma, öksürme, ıkınma ve ağır kaldırmaya bağlı olarak idrar kaçırma yaşanır. Bu durum karın içi basıncın atışına bağlı olarak gerçekleşir. Buna yol açan en önemli neden pelvik taban kaslarında güçsüzlüğe yol açan doğum sürecinde oluşan hasardır. Cerrahi operasyon, ileri yaş ve özellikle menopoz ile kasların esneklik ve gücünde azalma yaşanır, genellikle rahim ve idrar kesesinde  sarkmalar söz konusudur.
Sıkışma (urge) tipi: İstemsiz mesane kasılmaları ile ilişkili olarak, hasta tarafından hissedilen ani ve güçlü işeme isteğini takiben idrar kaçırma olarak tanımlanır. Özellikle su sesi, soğuk içecekler ya da soğuğa maruz kalma rahatsızlığı tetikleyebilir.
Karma tip: Her iki tipin de bir arada yaşandığı durum olarak karşımıza çıkar.
Taşma tipi: Nörolojik bir sorundur ve hastalarda nadiren görülür. Bu tipte mesane idrarı hissetmez. İleri diyabet hastalarında, bazı nörolojik hastalıklarda ve ileri prostat büyümelerinde görülür.

“İNKONTİNANSA NEDEN OLAN DURUM ORTADAN KALDIRILMALI”

İdrar kaçırmada tedavinin mutlaka nedene göre yapılması gerektiğini belirten Üroloji Uzmanı Dr. İlhan Ofluoğlu, tedavi seçeneklerini cerrahi ve cerrahi olmayan yaklaşımlar olarak ele alarak şu açıklamalarda bulundu: “Cerrahi olmayan tedavilerde öncelikle enfeksiyon varlığı tespit edilerek tedaviye başlanır. Öksürüğe yol açan hastalık, sigara kullanımı ve fazla kilo durumu ortadan kaldırılır. Mesane eğitimi, pelvik taban kas egzersizleri, inkontinans cihazı (biogeribildirimi), elektrik stimülasyonu, vajinal ve üretral araçlar ve ilaç tedavisi cerrahi olmayan tedavide başvurduğumuz yöntemlerdir.”

BAŞARI ORANI YÜZDE 90

Özellikle kadınlarda stres ve karışık tip idrar kaçırmalarında yapılan cerrahi yöntemlerden birinin TVT (transobturator vaginal tape ameliyatı) olduğunu söyleyen Uzm. Dr. İlhan Ofluoğlu, “Bu yöntemle  üretranın altına hamak şeklinde yerleştirilen bant ile üretranın idrar kaçırmaya karşı dirençli hale getirilmesinin sağlandığını söyledi. Başarı oranı %90’lara uzanan bir tedavi yöntemidir” diyen Ofluoğlu, ayrıca kapalı (laparoskopik) cerrahi yöntemin, ciddi sarkmaları olan hastalarda kullanıldığını sözlerine ekledi.

DİĞER TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Prostat büyümesi nedeniyle mesanesini boşaltamayan ve dolup taşma şeklinde idrar kaçıran erkeklere prostat ameliyatı yapıldığını açıklamalarına ekleyen Uzm. Dr. Ofluoğlu, “Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası yaşanan geç dönem idrar kaçırmada suni sfikter operasyonu yapılır. İlaç tedavisi yöntemi ise sıkışma tipi idrar kaçırmalarda gerçekleştirilir. Aşırı aktif çalışan mesanenin adelesi ilaçlar ile gevşetilerek, daha fazla idrar depolaması sağlanır. İstemsiz kasılmalar engellenerek, idrar kaçırmanın önüne geçilir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kanser 50 yaş altına düştü28 Mart 2024 Perşembe 09:04
  • Hayvana şiddet vicdanı zedeliyor28 Mart 2024 Perşembe 09:00
  • Gebelik diyabeti hakkında 7 bilgi27 Mart 2024 Çarşamba 13:30
  • Gıdalar sizi kontrol altına almasın!27 Mart 2024 Çarşamba 13:13
  • İlişkinizde kontrol edildiğinizi nasıl anlarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 11:58
  • İzmirliler epilepsi için baktı27 Mart 2024 Çarşamba 11:37
  • Gebelik şekerine dikkat27 Mart 2024 Çarşamba 11:31
  • Yaşlılıkta diş eti hastalıkları artıyor27 Mart 2024 Çarşamba 11:23
  • Çocuklar neden yemek seçer?27 Mart 2024 Çarşamba 09:15
  • İstanbullular epilepsi için baktı26 Mart 2024 Salı 12:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78