• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Her on kişiden biri yapıyor!

Her on kişiden biri yapıyor!
İnsanlar birikimlerini kaybetmeyle karşı karşıya.

Genellikle bilgisayar uzmanlarının veya çabucak para kazanmak isteyen kişilerin ilgilendiği düşünülen kripto para birimleri popüler bir ödeme yöntemine dönüştü. Kaspersky Lab tarafından yayınlanan son rapor her on kişiden birinin (%13) kripto parayla bir şeyler satın aldığını gösterdi. Ancak, kripto para alım satım merkezlerini hedef alan ve yatırımcılara saldırmak için eski tehditleri yeniden düzenleyen siber suçlular da bu trendi takip ediyor. Siber suçlular bu paralara erişmek için karmaşık yöntemler kullandıkça, insanlar bu korumasız teknolojide saklanan birikimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Kripto para birimleriyle ödeme kabul eden işletme sayısı her geçen gün artıyor. Çeşitli perakende mağazalar ve restoranlar da bu şekilde ödeme almaya başladı. Fiyatlar düşmeye devam ederken bazı önde gelen spor kulüpleri bile kripto para alım satım merkezleriyle iş birliği yapmayı tercih ediyorlar. İnsanların kripto paraları yatırım ve harcama için kullanmaya ilgi göstermesi, bunların kripto para cüzdanlarından, güvenli olmayan alım satım merkezlerinden ve ICO'lardan (Initial Coin Offering - İlk Para Arzı) çalınma riskini artırıyor. Toplam 530 milyon dolar değerinde dijital paranın çalındığı yüksek profilli vakalar da yaşandı.

Tehdit grupları kripto para cüzdanları, kripto para alım satım merkezleri ve ICO'lardan para çalmak için çok çeşitli yöntemler kullanabiliyor. Dört buçuk yıl önce Bitfinex'teki ayrılmış müşteri cüzdanlarından 120.000 bitcoin çalınması ve 2018'de Coinhack'e düzenlenen saldırıyla 530 milyon doların kaybolması gibi yüksek profilli vakalar, bu alım satım merkezlerinin güvensizliğini ve siber suçluların bunlara ne kadar kolay bir şekilde erişip onarılamaz zararlar verebildiğini gösteriyor. Bir kripto para alım satım merkezindeki tüm para çalındığında, merkez tamamen kapanıyor ve yatırımcılar hiçbir şey alamıyor.

ICO'lar da özellikle büyük risk taşıyor çünkü bunları kuranların genellikle siber güvenlik geçmişi veya tecrübesi olmuyor. Bir vaka yaşandığında paraları korumaları ve etkili bir şekilde müdahale etmeleri mümkün olmuyor. Kripto para pazarı halen bir düzene oturtulmuş değil ve hiçbir risk değerlendirmesi yapılmıyor.

Kaspersky Lab Gelişme Merkezi Doğrulama Bölümü Lideri Vitaly Mzokov, "Kripto para birimi fiyatları düşmüş olsa da tüketiciler dijital işlemlere büyük ilgi gösteriyor. Yaptığımız araştırmada, şaşırtıcı bir şekilde insanların %13'ünün kripto para birimlerini bir ödeme yöntemi olarak kullandığını gördük. Ancak bu çevrim içi işlemler henüz daha olgunlaşmadığından bazı büyük tehlikeler de içeriyorlar. Paralar güvene alınmadığı takdirde tüketiciler finansal açıdan yıkıcı sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Tehdit gruplarının saldırıları giderek daha karmaşık hale geliyor. Ana hedef olan kripto para alım satım merkezleri ve ICO'lar siber güvenlik önlemleri almıyor, bu da siber suçluların para çalmasını kolaylaştırıyor. Dikkatli olmanın yerini alabilecek bir önlem de yok. Eğer bir şey şüpheli gözüküyorsa ona yatırım yapmayın." dedi.

Kripto paralara yatırım yapan fakat güvenlik nedeniyle kripto para alım satım merkezlerinde para saklamayanlar şu zorluklar ve rahatsızlıklarla karşılaşabilir:

Alım satım merkezleri para çekmek için genellikle hizmet bedeli alır.

Kullanıcılar paralarını almayı tercih ederse fiyat değişimlerine hızlı tepki veremezler.

Bilinmeyen kaynakların itibari parayla yaptığı çeşitli işlemler devletin denetim kurumlarının dikkatini çekebilir.

Kaspersky Lab, kripto paraları yatırım ve ödeme amaçlı kullanmaya devam etmek isteyenlere şunları öneriyor:

Kripto paralar için donanım tabanlı cüzdanlar kullanın

Bir işlem yapmadan önce alıcının adresini, gönderilen miktarı ve ilgili bedeli iki defa kontrol edin.

Parolanızı kaybeder veya unutursanız kripto cüzdanınızı kurtarmanızı sağlayacak bir hatırlatıcı ifade belirleyin.

Kripto cüzdanlara ve kripto para alım satım merkezlerine erişmek için kullandığınız cihazları korumak için Kaspersky Internet Security gibi yüksek kaliteli güvenlik çözümleri kullanın.

Kaspersky Lab kripto para birimlerinin ve ICO'ların geleceğini güvene almak için etkin bir şekilde çalışıyor. Şirket, Avusturya merkezli bir kripto para alım satım yazılımı sağlayıcısı olan Merkeleon'un potansiyel tehditlere karşı korunduğundan emin olmak için bir siber güvenlik denetimi gerçekleştirmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Siber tehditler seçime zarar verebilir mi?21 Mart 2024 Perşembe 13:18
  • Türkiye Tambir'den etkileniyor21 Mart 2024 Perşembe 11:53
  • Yapay zeka, geleceği yeniden tanımlıyor20 Mart 2024 Çarşamba 13:39
  • Helldivers 2 benzeri aksiyon oyunları19 Mart 2024 Salı 12:52
  • Hacklenme girişimine karşı önlemler19 Mart 2024 Salı 10:20
  • İnternette güvenli paylaşımın ipuçları18 Mart 2024 Pazartesi 12:06
  • Siber suçluların tehlikeli yüzü16 Mart 2024 Cumartesi 09:15
  • Yaşlıları hedef alan dolandırıcılık15 Mart 2024 Cuma 09:06
  • Casuslar dini festivalleri hedeflediler13 Mart 2024 Çarşamba 11:52
  • Kimlik avı saldırıları 2023'te arttı12 Mart 2024 Salı 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78