• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Haftada kaç kez seks?

Haftada kaç kez seks?
Haftada ne sıklıkla ve kaç kez seks yapmak sağlıklıdır...

Haftalık seks sayısı özellikle çiftin arasında fikir uyuşmazlığı olduğunda daha da önem kazanıyor. Peki ne kadarı sağlıklı? Ne kadar sık seks yapılması gerektiğinden önce bu işin düzenine dikkat etmelisiniz. Örneğin haftada bir veya iki defa seks yapıp, ardından 2 ay ara vermektense, düzenli şekilde beraberlik yaşamak cinsel hormonları düzenliyor. Seks sıklığını neler etkiler? 

Pek çok hastam bana haftada kaç kez seks yapmanın sağlıklı ve gerekli olduğunu soruyor. Bu hastalarımdan kimisi cinsel isteksizlikten, kimisi eşinin cinsel soğukluğundan, bazısı da aşırı cinsel istekten şikayetçi!  Haftalık seks sayısı özellikle çiftin arasında fikir uyuşmazlığı olduğunda daha da önem kazanıyor. Peki ne kadarı sağlıklı?

Düzenli sek yapmak cinsel hormonları düzenliyor

Ne kadar sık seks yapılması gerektiğinden önce bu işin düzenine dikkat etmelisiniz. Örneğin haftada bir veya iki defa seks yapıp, ardından 2 ay ara vermektense, düzenli şekilde beraberlik yaşamak cinsel hormonları düzenliyor. Yani eşinize ve size uyan bir cinsel rutin yaratmak sadece cinsel tatmin ve psikolojik rahatlama sağlamıyor, fizyolojik olarak da sizi daha seksüel kılıyor.  3 haftadan daha az bir sıklık tüm cinsel hormonları ve cinsel fonksiyonları altüst ediyor.  Bana sorarsanız her hafta 1-2 kez seks yapmak hem cinsel fonksiyonlar hem de eşinizle olan duygusal bağınızdan açısından şart. 

Yılda 10 defadan az alarm belirtisi

Yapılan çalışmalar yaklaşık 10 çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor. Bunu hiç seks yapmamak gibi düşünmeyin. Yılda 10 defadan az seks yapılan bir ilişki de bu kategoriye giriyor. Bu durumda çiftin cinsel iletişimi, ilişki kalitesi, evlilik uyumu ciddi şekilde etkileniyor. Çift cinsel açıdan giderek uzaklaşıyor. Eğer aseksüel bir evliliğiniz varsa sorunu ciddiye alın. Erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü, kadında orgazm problemi, cinsel ağrı ve cinsel isteksizlik sıklığını düşürebilir. Bir uzmana başvurarak önce hormonsal, damarsal ve sinir sistemiyle ilgili incelemeler, ardından psikolojik ve ilişkisel faktörlerin incelenmesiyle işe başlayın. Gereken medikal tedavi ardından sizi daha keyifli, tatminkar ve düzenli bir seks hayatına kavuşturacak tüyoları alın.

Aşırı seks düşkünlüğüne dikkat! 

Eğer eşiniz ve siz haftanın hemen her günü birlikte oluyor ve bu durumu memnuniyetle karşılıyorsanız her şey yolunda! Ancak çoğu zaman bir tarafın cinsel isteği daha düşük oluyor. Eğer siz veya eşiniz haftada 8-9 seferden fazla seks istiyor, takıntılı şekilde matürbasyon yapıyor, sürekli ama sürekli seks düşünüyor, siber-seks veya pornosuz yapamıyor, stresli durumlarda hemen seks yapmak istiyorsanız dikkat! Bu durumda kullandığınız ilaçların, hormonlarınızın, psikolojik durumunuzun incelenmesi gerekecektir. 

Seks sıklığını neler etkiler? 

Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır.  Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.  Seks sıklığını etkileyen pek çok faktör var. İşte bazıları:

- Yaş

- Cinsel fonksiyon sorunları (erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü, kadında libido eksikliği, orgazm sorunu, haz alamama, vajinismus, ağrı problemleri gibi)

- Cinsel iletişim eksikliği

- Hayat olayları-stres

- Fiziksel ve duygusal sağlık durumu

- Hastalıklar ve ilaçlar

- Vakitsizlik, yalnız kalacak zaman bulamamak 

- Madde veya alkol bağımlılığı

- İlişki durumu, ilişki problemleri, çatışmalar

-  Depresyon

İlişki uzadıkça seks azalabilir

İlişki süresi uzadıkça seks sıklığında bir düşüş yaşanması normaldir. Bu durum hem genç çiftlerin hem de yıllanmış “altın” çiftlerin başına gelir. Ancak seks sıklığı düşse de seksten alınan tatmin düşmek zorunda değildir ve pek çok çiftte bu tatmin azalmaz. Eğer seksten aldığınız keyif ve tatmin azaldıysa, seks sonunda kendinizi mutsuz hissediyorsanız, seksi daha az seviyorsanız, seks yapmak aklınıza gelmiyorsa, eşinize karşı seksüel bir soğukluk yaşadığınızı düşünüyorsanız o zaman yardım alabilirsiniz. 

Dikkat! Erkeklerde cinsel isteksizlik ne zaman alarm anlamına gelir?

Birçok kadın hastamız eşlerindeki cinsel istek kaybından şikayet ediyor. Ancak öncelikle şunu belirtelim: Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. O yaşanan stres, yorgunluk, halsizlik, gerginlikler erkekte isteği azaltabilir. Hastalıklar, kullanılan ilaçlar, duygu ve düşünceler, ilişki kalitesi, sigara-alkol kullanımı cinsel isteği azaltabilir. Bu durum her zaman erkeğin eşinden soğuduğu anlamı taşımaz. 

 Son yıllarda genç erkeklerde de aynı orta ve ileri yaştaki erkekler gibi testosteron hormonunun düşüşüne sık rastlıyoruz. Özellikle aşırı stres, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, fazla kilo gibi nedenlerle hormon düşüşü oluşabiliyor. Testosteron eksikliğinin tanısı, total-serbest testosteron, seks hormonu bağlayıcı globulin ve diğer seksüel hormonların incelenmesiyle kesinleştirilebiliyor. Bu durumda testosteron takviyeleri ile seksüel istek ve sertleşme kalitesi yükseltilebiliyor. Testosteron tedavisinin işin uzmanı tarafından yapılması, ilaç tipinin ve dozunun hastaya göre seçilmesi gerektiğini hatırlatalım. Böylece yan etkilerden korunmak ve tedaviden tam sonuç almak mümkün oluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bu Cuma vizyona girecek filmler19 Mart 2024 Salı 15:18
  • Ramazan ayında gidilecek şehirler15 Mart 2024 Cuma 09:00
  • Konuşan resimler sergisi İspanya'da14 Mart 2024 Perşembe 15:44
  • TEMA Vakfı’ndan seçim öncesi çağrı12 Mart 2024 Salı 13:36
  • Yılın ilham veren kadını seçildi07 Mart 2024 Perşembe 12:29
  • Darülaceze sakinleri Boğaz turunda29 Şubat 2024 Perşembe 15:54
  • Yapay zekadan aşk tavsiyeleri28 Şubat 2024 Çarşamba 13:16
  • Renklerin şifreleri26 Şubat 2024 Pazartesi 12:54
  • Şehir Hatları gençleri boğazla buluşturuyor22 Şubat 2024 Perşembe 11:22
  • En anlamlı hediye çobandan14 Şubat 2024 Çarşamba 14:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78