• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Ergoterapi tedavisinin kullanıldığı rahatsızlıklar!

Ergoterapi tedavisinin kullanıldığı rahatsızlıklar!
Birçok alanda kullanılabiliyor!

Ergoterapi uygulamaları bireyin hasar görmüş duyusal ve motor becerilerini, görsel algılarını, denge, koordinasyon ve kas kuvvetlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Tedavi süresince birey becerilerinin yeniden kazanılmasının desteklendiğini belirten uzmanlar, günlük yaşam aktivitelerine katılımın ve yaşam kalitesinin artmasını sağlandığını söylüyor. Uzmanlar özellikle felç, beyin kanaması, koma ve yoğun bakım sonrası tedavi gören bireylerin tedavi planlamasında ergoterapi uygulamalarının önemine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, ergoterapi ve duyu bütünlemenin kimlere uygulandığı, hangi rahatsızlıklarda ve nasıl etki ettiğine dair açıklamalarda bulundu.

 

Tedavi planlamalarında ergoterapi önemli

 

Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, ergoterapiyi “bireyin bağımsız bir şekilde kendine bakım, üretkenlik ve serbest zaman gibi birçok günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlayan bir sağlık alanı” olarak tanımladı ve sözlerine şöyle devam etti:

 

“Felç, beyin kanaması, koma ve yoğun bakım sonrası tedavi gören bireylerin tedavi planlamasında ergoterapi uygulamaları oldukça önemli.  Bu hastalık gruplarında ergoterapinin temel odak noktası kişinin aktivite kimliği ve performansıdır. Sağlıklı olma ve iyilik hali için aktivitelere bağımsız katılım, aktivite performansı ve pozitif aktive kimliği bireye kazandırılması gereken temel noktaları oluşturuyor.”

 

Becerilerin yeniden kazandırılması hedefleniyor

 

Bu hastalık grubundaki bireylerin aktiviteye katılım dengesinde problem yaşayabildiklerini söyleyen Çebi, “Bu noktada ergoterapi uygulamaları, bireyin becerilerinin yeniden kazanılmasını destekleyip günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlayarak pozitif bir aktivite kimliği kazandırıyor. Uygulamalar sırasında anlamlı ve amaçlı aktivitelerle rol performansının ve aktivite kimliğinin geliştirilmesi, toplumsal katılımının ve yaşam kalitesinin artırılması bireye sağlanan katkı ve yararların temelini oluşturuyor” dedi.

 

Denge, koordinasyon ve kas kuvvetleri geliştiriliyor

 

Multidisipliner yaklaşım gerektiren hastalık gruplarında ergoterapinin önemine dikkat çeken Çebi, “Ergoterapist bireyin hasar görmüş duyusal ve motor becerilerini, görsel algılarını, denge, koordinasyon ve kas kuvvetlerini geliştirmelerine yardımcı olarak bireyin bağımsız bir şekilde günlük yaşam aktivitelerine katılımını destekliyor. Birey günlük yaşantısında problem yaşadığı alanlarda maksimum bağımsızlığa ulaştığında pozitif bir aktivite kimliği kazanıyor ve yaşam kalitesinde artış sağlanıyor” diye konuştu.

 

Birçok alanda kullanılabiliyor

 

Ergoterapinin tüm yaş gruplarında uygulanabildiğini dile getiren Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, “Ergoterapi birçok uygulama alanında önemli bir etki sağlıyor. Bahsettiğimiz hastalık gruplarına yönelik nörolojik rehabilitasyon dışında psikiyatrik, pediatrik, geriatrik, mesleki, onkolojik, toplum temelli ve el rehabilitasyonunun yanı sıra LGBT bireyler, mülteciler ve yardımcı teknoloji gibi bir çok alanda ergoterapi uygulamaları kullanılabiliyor” dedi.

 

Kapsamlı analiz yapılıyor

 

Ergoterapide kişinin ihtiyaçlarına yönelik, bireyi, çevresini ve aktivitelerini göz önünde bulundurarak birçok yaklaşım ve yöntem kullanıldığını ifade eden Çebi, “Özellikle saydığımız hastalık gruplarında maksimum bağımsızlığı sağlamak adına ergoterapistler tarafından bireyin çevre ve aktivite uyumu ile aktivite katılım kısıtlılıklarının açığa çıkarılabilmesi için kapsamlı bir analiz yapılıyor. Değerlendirme sonrasında bireyin günlük yaşamında zorlandığı aktiviteler için yeni stratejiler geliştiriliyor. Ev, iş, okul gibi en çok vakit geçirilen alanlarda ihtiyaçlara yönelik çevresel düzenlemeler yapılıyor. Bireyin sadece geçmişte yaptığı aktivitelere odaklanıldığı gibi yeni hobiler ve iş edindirilerek yeni yetenek kazanımları da sağlanabiliyor” diye konuştu.

 

Bireye geliştirici eğitimler veriliyor

 

Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, ‘Birey tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi yardımcı cihazlar kullanıyorsa ergoterapist uygun yardımcı cihazları seçmesinde ve kullanımında eğitimler vererek yardımcı olabiliyor’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Duyusal his kayıplarında duyu bütünleme yaklaşımıyla birlikte duyusal uyaranlar verilerek bireye beynini destekleyici çalışma ve aktiviteler sunuluyor. Ergoterapistler, bireyin bilişsel fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik kognitif rehabilitasyonu destekleyici aktivite planları oluşturuyorlar. Böylece dikkat, algılama, hafıza, oryantasyon ve yönetimsel fonksiyonları geliştirilerek kişinin daha bağımsız ve katılımı kısıtlanmamış şekilde topluma dahil olması sağlanıyor. Ergoterapistler bireye motor beceri eğitimi, kavrama eğitimi, denge ve koordinasyon becerilerini geliştirici eğitimler, aktivite uyumlandırma gibi çeşitli destekleyici eğitimler veriyor. Aynı zamanda bireyin bağımsızlığını sağlamak adına çevresine ve bakımı ile ilgilenen kişilere yönelik eğitimler sunuluyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebelik diyabeti hakkında 7 bilgi27 Mart 2024 Çarşamba 13:30
  • Gıdalar sizi kontrol altına almasın!27 Mart 2024 Çarşamba 13:13
  • İlişkinizde kontrol edildiğinizi nasıl anlarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 11:58
  • İzmirliler epilepsi için baktı27 Mart 2024 Çarşamba 11:37
  • Gebelik şekerine dikkat27 Mart 2024 Çarşamba 11:31
  • Yaşlılıkta diş eti hastalıkları artıyor27 Mart 2024 Çarşamba 11:23
  • Çocuklar neden yemek seçer?27 Mart 2024 Çarşamba 09:15
  • İstanbullular epilepsi için baktı26 Mart 2024 Salı 12:58
  • Antibiyotik kullanırken dikkat26 Mart 2024 Salı 11:45
  • Temizlik takıntısı nedir?26 Mart 2024 Salı 10:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78