• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

“Dijital Fabrikalar Zamanı”

“Dijital Fabrikalar Zamanı”
Win Fuarı'nda, ileri robot teknolojileri ile öne çıktı

Elektrik, elektronik ve otomasyon devi Mitsubishi Electric, imalat sanayisinin Avrasya bölgesindeki buluşma noktası WIN Eurasia Fuarı'nda Sanayi 4.0'a uyumlu endüstriyel otomasyon teknolojilerini sergiledi. Bu yıl 14-17 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara "Dijital Fabrikalar Zamanı" konseptiyle katılan Mitsubishi Electric; otomotiv, gıda, enerji, elektrik ve elektronik, ambalaj, su ve atık su, HVAC, bina yönetim sistemleri ve metal işleme başta olmak üzere pek çok farklı sektör için geliştirdiği özel otomasyon çözümlerini tanıttı. Bu kapsamda; Cube Enterprise Çözüm Platformu, endüstriyel bilgisayar MELIPC, MAPS, iQ Platform, servo motion, inverter, GT2000 serisi operatör panelleri, M80 ve M800 CNC Kontrol Üniteleri, LVS ve enerji izleme ürün ailesi, MELSEC safety çözümleri gibi çok sayıda ürününü sektör profesyonelleriyle buluşturdu.

Sanayi 4.0'a e-F@ctory konsepti ile yanıt veren Mitsubishi Electric, bu konsept içinde yer alan ve fabrikalardaki dijital dönüşümün ilk adımı olan Cube Enterprise Çözüm Platformu ile öne çıktı. Reel bir fabrikanın dijital ikizini fuar ortamına taşıdığı simülasyon ile dikkat çeken Mitsubishi Electric, bu uygulama ile siber fizik teknolojilerini kullanarak fabrikadaki hattın gerçek zamanlı olarak analizini nasıl gerçekleştirdiğini anlattı. İnsan kolu veya eline yakın hassasiyette çalışan hızlı robotlarıyla fark yaratan Mitsubishi Electric'in fuarda öne çıktığı bir diğer konu da robot teknolojileri oldu. Standında gıda sektörü için bir robot demosu sergileyen marka, ürünü üretim hattı üzerinde hassasiyetle takip eden ve ürünün geliş hızına göre hareketini ayarlayabilen robotu ile ilgi gördü. 3D kamera ile düzenlenmemiş parçaları robot ile alabildiğini gösteren marka,force sensör ile hassas montaj gerçekleştirdi. Markanın, köpüğü kaçmadan ve hiç bozulmadan ziyaretçilere Türk kahvesi servis edebilecek kadar yüksek hassasiyete sahip yetenekli Japon robotu, dijital fabrikaların üretim süreçleri için önemli bir oyuncu olduğunu ortaya koydu. Mitsubishi Electric'in eğitime destek projesi kapsamında Türkiye'nin ilk Teknoloji ve İnsan Kolejleri olan Tink Koleji'ne hibe ettiği endüstriyel otomasyon ürünlerini kullanan öğrenciler, bu ürünlerle tasarladıkları RoboTink adlı insansı robotlarını sergilediler. Altındaki tekerlekleri sayesinde kolaylıkla hareket edebilen ve kollarını kullanabilen RoboTink, cep telefonu, tablet ya da bilgisayar gibi elektronik cihazlarla uzaktan kontrol edilebiliyor. Karşısına bir engel çıktığında otonom olarak hareketini durdurabilen RoboTink, Mitsubishi Electric'in standında ziyaretçilere şapka dağıttı. Teknoloji öncüsü Mitsubishi Electric, fuarda tanıttığı tüm endüstriyel otomasyon çözümleriyle Türk sanayisinin yeni endüstri devrimine hazırlanması yolunda iddialı bir çözüm ortağı olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Tüketicilerin kişiselleşen talepleri fabrikaları dijital dönüşüme çağırıyor

Sanayi 4.0 çağında fabrikaların dijital dönüşüm sürecine inovatif ürün ve hizmetleri ile yanıt verdiklerini ifade eden Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, günümüzde sanayinin en önemli gündem maddesinin "kişiselleştirilmiş üretim" olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu; "Tüketicilerin taleplerinin kişiselleştirilmiş ürünlere doğru kayması Sanayi 4.0 dönemine geçiş aşamasında önemli rol oynadı. Geçmişte arz-talep dengesinde yaşanan monolog süreç içinde bir ürün veya hizmet üretiliyor ve bunun tüketici tarafından alınması bekleniyordu. Bugün ise bireylerin kendi beklentilerine uygun ürün ve hizmet seçme eğilimleri nedeniyle istekler farklılık gösteriyor. Bu yeni endüstri evresinde işletmelerin, kişisel tercihlere hızla yanıt veren üretim bantları kurarak dijitalleşen ticaret süreçlerine uyum sağlamak için dijital dönüşümlerini gerçekleştirmeleri büyük önem taşıyor. Bir ülke, dünya standartlarında üretim yapabildiği ölçüde kalkınıp gelişebilir. Bugünün dünyasında ise Sanayi 4.0 evresine uyum sağlayarak dijital üretime geçiş yapabilen ülkeler global düzeyde rekabet edebilirler. Dünyada yüksek üretim gücü ve potansiyeli ile dikkat çeken Türkiye'nin de sürdürülebilir kalkınma için bu konuma ulaşması çok önemli. Bunun içinse bir yandan üretim hızı ve kalitesi artarken, diğer taraftan maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Biz bu noktada yeni endüstri evresinin iddialı bir oyuncusu olarak, Türk sanayisinin ileri robot teknolojileri ile donatılmış geleceğin dijital ve akıllı fabrikalarına şimdiden hazır olması için çözümler sunuyoruz."

Sanal fabrika ile üretime geçmeden verimliliği görmek mümkün

"Mitsubishi Electric'in e-F@ctory konsepti ile bir fabrikayı yeni endüstri evresindeki tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde kurmak ve kurmadan önce sanal bir fabrika oluşturarak, ortaya çıkacak fabrikayı ve üretimi test etmek mümkün hale geliyor. Bu sayede işletmeler üretime geçmeden önce sanal fabrikalarını çalıştırarak, ihtiyaçlarını ve verimliliklerini görebiliyor, yatırımlarını bu çıktılara göre şekillendirebiliyor" diyen Şevket Saraçoğlu sözlerine şöyle devam etti; "Fabrikalarda dijital dönüşüm için üretim verilerinin gerçek zamanlı kullanımı, analizi ve IT sistemi ile koordinasyonu büyük önem taşıyor. Bu noktada e-F@ctory konseptimiz içinde yer alan ve fabrikaların dijital dönüşümünün ilk adımı olan Cube Enterprise Çözüm Platformu, üretim bölümü ve IT sistemi arasında gerekli bilgi işlemeyi sağlıyor. Verileri çevrimdışı olarak analiz ederken, üretim alanı verilerini toplayan, etkili bir analiz için veri işleyen ve analiz sonuçlarını gerçek zamanlı olarak kullanan platform, bu sayede önleyici bakım maliyetinin düşürülmesine ve yüksek kaliteli üretime imkan tanıyor."

Yüksek siber güvenlik ve zaman tasarrufu

Fuar kapsamında Türkiye'de ilk kez sergilenen endüstriyel bilgisayar MELIPC hakkında bilgi veren Saraçoğlu, "Cube Enterprise Çözüm Platformu içinde bulunan endüstriyel bilgisayar MELIPC, üretim hatlarında genel endüstriyel bilgisayarlarla yapılamayan gerçek zamanlı kontrolü gerçekleştirebiliyor. Yüksek hızda yüksek hassasiyetli cihaz kontrolü ve bilgi işleme yapılabilen MELIPC sayesinde fabrikadaki veriler dışarı çıkarılmadan fabrika içerisinde gerçek zamanlı olarak analiz edilebiliyor. Böylece siber güvenlik tehlikeleri de çok yüksek oranda engellenmiş oluyor. Gerçek zamanlı uygulanan analiz sayesinde ise üretim hattında alınması gereken aksiyonlara çok daha hızlı karar verilebiliyor. Bu sistem her fabrikanın dijital dönüşüm ihtiyacına özel modelleme yapma imkanı da tanıyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Robotlar fabrikalarda önemli bir iş gücü oldu

e-F@ctory konsepti içinde önemli bir rol oynayan robotları ile fuarda dikkat çeken Mitsubishi Electric, "Mekatronik 4.0: Karanlık Fabrikalar" konulu panelde fabrikaların dijital dönüşüm süreci ve robotlar hakkında bilgi verdi. Panelde gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye'de başta sanayi olmak üzere robot kullanımının hızla yaygınlaştığının altını çizen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotların, sağladıkları hız ve kolaylıklarla günümüzde çok olağan bir iş gücü haline geldiğini anlattı. Dünya devi Mitsubishi Electric'in Türkiye'de fabrika otomasyonu ve ileri robot teknolojileri alanında iddialı bir oyuncu olduğunu belirten Bizel, robotlar ile endüstride daha esnek bir üretim sağlamayı, üretim maliyetlerini düşürerek insan konforunu artırmayı ve ihtiyaç olan her yerde robot teknolojisinin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti. Hızlı ve hassas robotlarla sanayicilere yüksek katma değer sağladıklarının altını çizen Bizel, "Robotlarımızı oluşturan dişli kutusu, mekanik, elektronik teçhizat gibi bütün parçaları da Mitsubishi Electric olarak kendimiz üretiyoruz. Üretimin her aşamasında büyük kolaylık sağlayan robotlarımız, 7/24 her koşulda 25 bin saat bakım gerektirmeden çalışıyor. Kompakt yapıları ile istenildiği zaman fabrikanın her alanına taşınabilen robotlarımız, böylelikle esnek bir üretim alanı sağlanmasına imkan tanıyor" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Call of Duty: Mobile’da 4. sezon başlıyor15 Nisan 2024 Pazartesi 12:42
  • Giyilebilir cihazlar risk taşıyor mu?12 Nisan 2024 Cuma 11:45
  • Yazılım testinde güncel trendler08 Nisan 2024 Pazartesi 12:56
  • Fotoğraflarda ki zararlı yazılımlar08 Nisan 2024 Pazartesi 12:46
  • Burak Özçivit Pubg Mobile'de05 Nisan 2024 Cuma 13:30
  • Bayram öncesi dijital temizlik05 Nisan 2024 Cuma 12:34
  • En iddialı Steam oyunları04 Nisan 2024 Perşembe 13:34
  • Yapay zeka çağının güvenlik endişesi04 Nisan 2024 Perşembe 12:59
  • İş dünyasında çoklu görevcilik yükseliyor04 Nisan 2024 Perşembe 12:48
  • Spor dünyasına yapılan 10 siber saldırı03 Nisan 2024 Çarşamba 09:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78