• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Çocuklarınızı denetleyin

Çocuklarınızı denetleyin
Çocuklarınızın cihazlarında ebeveyn kontolünü kullanma zamanının geldiğini gösteren işaretler...

Günümüzde çocuklar, ebeveynlerinden daha fazla dijital dünyaya bağlı ve teknoloji bilgisine sahip oldukları için online tehlikelerle karşı karşıya kalma ihtimalleri de daha fazla. Çocukların internette karşılaştığı rahatsız edici içeriklere ve siber zorbalıklara karşı ebeveynleri uyaran Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, çocukların cihazlarında ebeveyn kontrolü uygulamalarının kullanma zamanının geldiğini gösteren 7 işareti sıralıyor.

 

Günümüzde internet sadece eğlence ve oyundan ibaret değil, iyi niyetli olmayan milyonlarca yabancıyla bağlantı kurduğumuz ve bilgi paylaştığımız bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Yetişkinler bile dolandırıcılara ve siber suçlulara kurban gidebiliyorken, çocukların dijital dünyada karşılaşabileceği tehlikeleri ve zorlukları hayal etmek pek de zor olmuyor. Özellikle çoğu çocuğun internetteki vaktini komik kedi videoları, Facebook gönderileri ve TikTok videolarıyla harcadığına ancak tüm bu eğlencenin yanında rahatsız edici içeriklere ve siber zorbalıklara rastlayabileceğine dikkat çeken Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ebeveyn kontrolü yazılımları ile bu risklerin azaltılabileceğine değinirken, çocukların cihazlarında ebeveyn kontrolü uygulamalarının kullanma zamanının geldiğini gösteren 7 işareti sıralıyor.

 

Tanımadıkları Kişilerle En Çok Oyunlarda Konuşuyorlar

Çocukların tanımadıkları bir sürü insan ile, WhatsApp veya sosyal medya mecralarının anlık mesajlaşma uygulamalarından ziyade online oyunların içerisindeki mesajlaşma bölümlerinden iletişim kurduklarını belirten Alev Akkoyunlu, “Oyun oynamanın verdiği haz ile iletişim kurdukları kişilerin yabancılar olduğu detayını, küçük yaştaki çocuklar önemsemiyor. Fiziksel dünyadaki arkadaşlarından çok fazla izole yaşamaya başlayan ve saatlerce dijital platformlarda zaman geçiren çocukların gözlem altına alınması gerçekten önemli. Aileler çocuklarına, tanımadığı insanlara güvenmemesi gerektiğini sebepleri ile açıklamalılar. Bizim için kişisel olan telefon, adres, fotoğraf gibi içerik ve bilgileri bu yabancılar ile paylaşmamalarının özellikle öğretilmesi gerekiyor.” uyarısında bulunuyor.

 

“Ebeveyn kontrolü yazılımı, uygunsuz içeriği izlemenize, filtrelemenize ve daha iyi cihaz alışkanlıkları oluşturmanıza yardımcı olarak çocuğunuzun bilgisayarını veya mobil cihazını daha güvenli hale getirmeye yardımcı olabilir. Ancak bu seçeneği çocuklarınızın akıllı cihazlarında veya bilgisayarlarında uygulamaya başlamadan önce, iletişime açık olmanız ve yazılımın nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir.” ifadelerinde bulunan Alev Akkoyunlu, ebeveyn kontrolü yazılımlarının çocukların her online hareketini takıntılı bir şekilde izlemek veya mahremiyetlerini ihlal etmek için kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

 

Ebeveyn Kontrolünü Ne Zaman Kullanmanız Gerektiğini Gösteren 7 İşaret

Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, çocuklarının cihazlarında ebeveyn kontrolü uygulamasını ne zaman kullanmaları gerektiğinden emin olamayan anne babalar için 7 işareti sıralıyor.

 

1. Çocuklar genellikle kendi odalarına gizlice bir cihaz sokarlar veya cihazla ne kadar süre zaman geçirdikleri konusunda yalan söylerler. Bu davranış, bir dizi izlemek veya en sevdiği oyunu oynamak için cihazla daha fazla zaman geçirmek isteyen birçok çocukta görülebilirken, daha zarar verici davranışlara maruz kalındığını da işaret edebilir.

 

2. Çocuğunuz, sanal dünyaya daha fazla odaklanarak aile sorumluluklarını ve okul ödevlerini görmezden gelmeye başlarsa, belirli kurallar koymanız gerekebilir.

 

3. Çocuklar aile üyeleriyle iletişim kurmayı bırakır, tüm boş zamanlarını akıllı cihazlarda geçirmeye başlar. Çocuğunuz giderek daha fazla telefon veya tablet kullanıyorsa ve bu davranış aile dinamiğini değiştiriyorsa, ekran başında kalma süresi sınırlarını belirlemenin zamanı gelmiş olabilir.

 

4. Çocuklarınızın tarayıcı geçmişinde, yaşa uygun olmayan web sitelerine eriştiği ortaya çıkar. Çocuklar meraklıdır ve çoğu zaman arama kalıpları, onları yetişkinlere uygun içeriklere ve uygulamalara yönlendirebilir.

 

5. Çocuğunuz, kendisini aileden izole eder ve cihazda uygunsuz anlık mesajlaşma uygulamaları bulunur. Bu, muhtemelen bir ebeveyn için en endişe verici işaretlerden biridir çünkü bir yabancıyla iletişim kurduğu anlamına gelebilir. Bu durumda cihazdaki rehbere ve diğer etkinliklere erişmeniz gerekebilir.

 

6. Çocuklarınızın internette fazla paylaşım yapması, gerçek hayatta tanımadıkları yüzlerce arkadaşının olması ve tüm profil bilgilerinin herkese açık olması cihazların kötü kullanımına işaret edebilir. 

 

7.  Çocuğunuz tükenme belirtileri gösterir ve okul çalışmalarına, ev işlerine veya diğer etkinliklere odaklanamaz. Pandemi hem yetişkinler hem de çocuklar için dijital etkinliklerin tüketimini artırdı. Çocuklarınız ekran başında geçirdikleri zamanı uykuyla takas ediyorsa, odaklarını yeniden kurmalarına ve yaratıcılığı, iyi uyku düzenini ve daha iyi bir genel yaşam tarzını teşvik eden daha sağlıklı günlük aktivitelere başlamalarına yardımcı olmak için ekran sınırları belirlemenin zamanı gelmiş olabilir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • 2024 yılının dijital tehditleri04 Mart 2024 Pazartesi 09:19
  • Hungri Games, Beam işbirliği01 Mart 2024 Cuma 13:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78