• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Çocuk istismarları için bilgilendirme!

Çocuk istismarları için bilgilendirme!
Çocuk istismarı konusunda bilgilendirildiler...

TEKİRDAĞ’ın Kapaklı ilçe Belediyesi’nde görev yapan Psikolog Ceren Sayın ve Sosyolog Serap Demir dün Belediye meclis salonunda “Çocuk İstismarı” konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Programda bilgilendirmede bulunan Psikolog Ceren Sayın “ İstismar fiziksel, duygusal ve cinsel istismar olarak üçe ayrılır. Çocuk istismarı; çocuk ve gençlerin ihmali, boşlama, ilgisizlik, önem vermemeyi içerir.

Bir başka deyişle ihmal deyince ilk olarak yapılması gerekenlerin yapılmaması akla gelir. Doğumdan itibaren, çocuğun barınması, beslenmesi, giyinmesi, eğitilmesi, sağlığının korunması gibi bedensel ihtiyaçlarının yanı sıra, yeterince ilgi ve sevgi görmesi, şiddete dayalı olmayan ortamda yetişmesi gerekir.

Cinsel istismara karşı çocuklarımıza kendilerini korumayı öğretmeliyiz. Çocuklara herhangi birisi onları inceltmeye kalkarsa hayır demeleri gerektiğini öğretin. Çünkü pek çok  çocuğa büyüklerin sözüne itaat etmeleri gerektiği öğretilmiştir” dedi.

“RAHATSIZLIK HİSSİNİ OLUŞTURMALISINIZ”

Taciz yaşayan çocuklarda davranış bozuklukları yaşandığını kaydeden Sayın “  Erkek çocuk maço kimlik benimser. Kız çocuğu ise içine kapanır. Erkek çocuk agresif, kız çocuk depresif olur. Erkek çocuk kızlarla oynamayı bırakır, erkek çocuk güç kazanmak, kız çocuk güçlüye sığınmak ister. Kız çocuk yaşından büyük davranır. Geçici hafıza kayıplara yaşanır. 4-5 yaşından sonra çocuklarınızı öpmek için izin alın ve ona bu bilinci oluşturunuz. Kısacası çocuklarda rahatsızlık hissini oluşturmalısınız” diye konuştu.

ANNE VE BABALARA TAVSİYELERDE BULUNDU

Anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Sayın “ İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin. Tanımadığı kişilerden uzak durmasını öğretin. Tanımadığı kişilerden gelen yardım tekliflerini kabul etmemesi gerektiğini öğretin. Rahatsız olacakları bir biçimde tanıdıkları ve tanımadıkları tarafından kendilerine dokundurtmama hakkına sahip olduklarını öğretin. Çocuklara herhangi bir yerde kaybolduğunda, yolunu şaşırdığında neler yapması gerektiğini öğretin. 155,156 ve 112 telefon numaralarını ve telefon numaranızı öğretin.

Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod oluşturarak ‘anne ve babamın adı ne? Aile şifremizi söyle’ diye sormasını isteyin. Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın. Çocuğunuzun tanımadığı kişilerin arabalarından uzak durması gerektiğini ve gelebilecek tehlikelere karşı arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmasını öğretin.

GPS sayesinde ve çeşitli mobil kurum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjının ne kadar kaldığını takip edin. Kendini tehlikede hissettiği anda ‘Ben onu tanımıyorum’ diye bağırmayı öğretin. Tanımadığı kişilerle asansöre binmemesi gerektiğini söyleyin” dedi.

“CİNSEL İSTİSMAR TOPLUMSAL VE KÜRESEL BİR SORUNDUR”

Cinsel istismara zemin hazırlayan nedenler, faillerin profilleri, istismarın etkileri ve istismar durumunda yapılması gerekenler konusunda bilgiler veren Sosyolog Serap Demir, cinsel istismarın toplumsal ve küresel bir sorun olduğunu kaydetti. Cinsel istismara zemin hazırlayan nedenleri aileye ilişkin ve çocuğa ilişkin nedenler olarak ikiye ayıran Demir “  Aileye ilişkin nedenler arasında parçalanmış aile, aile içi sorunlar, huzursuzluk ve şiddet ortamı, bilinçsiz aile tutumları ve eğitimsizlik gibi nedenlerle çocuklar aile dışındaki tehlikeli dünyanın tuzağına daha kolay düşebilmektedir.

Çocuğa ilişkin nedenler arasında yaşının küçük olması, bazı zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukların olması, sosyal ortamlardan yalıtılmış, arkadaşsız ve yalnız olan çocuk, aileden yeteri ilgiyi görmeden büyümüş olması, toplumsal tabular gereği çoğun cinsel konularda bilgilendirilmemiş olması saldırgan tarafından kolayca kullanılmasını sağlar” dedi.

“YÜZDE 85-90’I TANIDIĞI KİŞİLERDİR”

Araştırmalara göre çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilerin çoğunluğunun erkek olduğunu kaydeden Demir “ İstismarlarda bulunan kişilerin yüzde 85-90’ı kurbanın tanıdığı kişilerdir. Cinsel istismarda bulunanlar, çocuk karşısında tahrik olurlar ve dürtülerini kontrol edemezler. Çocuğun hiçbir hakkı olmadığını, kendi içlerinde kabul ederler. Duygusal açıdan olgunlaşmamışlardır. Sağlıklı ilişkiler kuramazlar, yetişkinler dünyasında kendilerini yetersiz bulurlar. Genellikle alkol ve madde bağımlılığı vardır. Bu kişilerin yarısı, çocukluğunda taciz görmüşlerdir” dedi.

“ÇOCUĞUNUZA İNANIN VE SOĞUKKANLI OLUN”

İstismarın nedenlerini anlatan Demir “ Çocuk üzerinde kısa ve uzun dönemde etkileri görülür. İstismarın nedenleri arasında zedelenmiş cinsellik, ihanet, acizlik, damgalanmak, kendine saygı duymama, boş bakışlar, davranış bozuklukları, depresyon ve intihar olarak sıralayabiliriz” dedi. Anne ve babaların cinsel istismara uğraşmış çocuklarına verebilecekleri bazı tepki önerilerinden bahseden Demir “ Çocuğunuza inanın ve soğukkanlı olun. Çocuğunuzu suçlamayınız ve merakla gözlemeyin. Her şeyi unutmaya çalışmayın. Kısacası doğru yardım alın” diye konuştu.

“MUTLAKA YARDIM ALIN”

Çocuğun istismar edildiğini neden söyleyemediği konusunda bilgiler veren Demir “ Ona kimsenin inanmayacağını düşünebilirler. Ailesi tarafından artık sevilmeyeceğini yada istenmeyeceğini düşünebilir. Kendini suçlu hissedebilir. Utanç duyabilir ve rezil olacağını düşünebilir. Tehdit edilmiş de olabilir.

Çocuğunuz istismar ediliyorsa çocuğu istismar ortamından en kısa sürede uzaklaştırın. Çocuğunuza yardım edin ve bildirimde bulunup mutlaka yardım alın” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hayvana şiddet vicdanı zedeliyor28 Mart 2024 Perşembe 09:00
  • Gebelik diyabeti hakkında 7 bilgi27 Mart 2024 Çarşamba 13:30
  • Gıdalar sizi kontrol altına almasın!27 Mart 2024 Çarşamba 13:13
  • İlişkinizde kontrol edildiğinizi nasıl anlarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 11:58
  • İzmirliler epilepsi için baktı27 Mart 2024 Çarşamba 11:37
  • Gebelik şekerine dikkat27 Mart 2024 Çarşamba 11:31
  • Yaşlılıkta diş eti hastalıkları artıyor27 Mart 2024 Çarşamba 11:23
  • Çocuklar neden yemek seçer?27 Mart 2024 Çarşamba 09:15
  • İstanbullular epilepsi için baktı26 Mart 2024 Salı 12:58
  • Antibiyotik kullanırken dikkat26 Mart 2024 Salı 11:45
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78