• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • Bursa 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Cinselliği tabulaştırmayın!

Cinselliği tabulaştırmayın!
Birleşme anı geldiğinde...

Vajinismus sorunu, günümüzdeki bilimsel tedavi teknikleri ile 3 gün gibi bir sürede çözüme kavuşabilmekte. Vajinismus ve tedavi yöntemleri ile ilgili olarak Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ile görüştük.

VAJİNUSMUS TEDAVİSİ NASILDIR?

Vajinismus; cinsel ilişkide kadınlardaki istemsiz kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe veya cinsel birleşmenin oldukça zor ve ağrılı bir şekilde gerçekleşmesi şeklinde kendisini gösteren bir cinsel sorun. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tanımına göre de; ‘Kadının kendi arzusuna rağmen vajina içine parmak, fitil, tampon veya eşin penisi gibi yabancı bir maddeyi alamama’ olarak da geçmekte. Vajinismus sorunu ile karşı karşıya kalan kadınların pek çoğu ilişkide son derece rahat olmalarına rağmen, birleşme anı geldiğinde vücutlarını kontrol dışı kasarak eşlerine engel olmakta ve birleşmeye izin vermemekte.

VAJİNİSMUSUN ÜLKEMİZDEKİ GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Vajinismus ülkemizde her 10 kadından birisinin sorunu olarak biliniyor. Hatta bizim kendi çalışmalarımıza göre; sorunlarını itiraf edemeyenleri ve cinsel ilişkide ağrı sorunu yaşayanları da katarsak bu oran daha da fazla. Maalesef, sorunu yaşayanların pek çoğu duydukları utançtan dolayı problemlerini yakın çevreleri ile dahi paylaşamıyorlar.

BU KADAR YAYGIN OLMASININ NEDENİ NEDİR?

En büyük etkenlerin cinselliğin tabulaştırılması, konuşulmaması ve bu konuda aileler tarafından cinsel bilgilendirmenin gerekli yaşlarda yapılmaması olduğunu düşünüyorum. Cinsel kimlik genelde 3 ile 8 yaşları arasında şekilleniyor. Bu dönemde yeterli bilginin aile, okul veya çevre tarafından verilmemesi, dış çevreden yanlış ve abartılı bilgilerin edinilmesine neden oluyor; bu da ileriki yaşlardaki cinsel sorunların temelini atıyor. Özellikle ergenlik döneminde ilk gece ile ilgili yanlış mesajların alınması vajinismusun ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden.

BU CİNSEL SORUN TÜM DÜNYADA BİZDEKİ GİBİ SIK MI GÖRÜLÜYOR?

Hayır. Batılı ülkelerde binde 2‘lere kadar düşebiliyor. Cinselliğin aile ve okul tarafından erken yaşlardan itibaren verilmesi sorunun ortaya çıkışını önemli bir şekilde engellemekte. Batılı ülkelerde vajinismus sorunu özellikle küçük yaşlarda yaşanılan taciz, tecavüz ve ensest ilişkiler ile daha sık ilişkilendirilirken, bizde daha çok kültürel nedenler ve cinsel bilgi eksiklikleri ön planda yer alıyor.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ NASILDIR?

Vajinismus tedavisi öncesi jinekolojik bir değerlendirme şarttır. Bu değerlendirme sonucunda öncelikle kızlık zarında bir sorunun olup olmadığı ortaya konuyor ve sorunun derecesi saptanıyor. Bunun sonucunda vajinismus tedavisi ile ilgili kişi için en uygun yöntem seçiliyor.

VAJİNİSMUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tüm dünyada en sık uygulanan vajinismus tedavi yöntemleri arasında bilişsel ve davranışsal cinsel terapi yöntemleri yer alıyor. Bilişsel terapi; cinsellik, kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili doğru bilgilendirmeleri içeriyor. Davranışsal cinsel terapi yöntemleri arasında ise bazı egzersizler yer alıyor. Vajinismus egzersizleri olmadan kesin ve kalıcı çözüme ulaşmak imkansızdır.

VAJİNİSMUS EGZERSİZLERİ NELER?

Vajinismus egzersizleri arasında en sıklıkla ayna, masaj, genital bölgeye dokunma, nefes çalışmaları, kegel egzersizleri, parmak egzersizleri ve dilatör çalışmaları yer alıyor. Bu şekilde hem bilinçlenme hem de kaygıların azaltılması hedefleniyor.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ İÇİN UYGULADIĞINIZ YÖNTEMLER VAR MI?

Evet var. Kızlık zarı ile ilgili anatomik engellerin varlığında öncelikle cerrahi işlemlerin yapılması şart. Kızlık zarının alınması (himenektomi) ve Kızlık zarının kesilmesi (himenotomi) en sık yapılan cerrahi uygulamalar arasında yer alıyor. Lazer ile yapılan kızlık zarı operasyonlarında ağrı, acı hissedilmemekte, kanama yok denecek kadar az olmakta, hatta çoğu zaman dikiş atılması dahi gerekmemekte.

Kızlık zarına yapılan bu tür operasyonel işlemler, yalnızca kızlık zarı ile ilgili anatomik sorunların varlığında yapılmalı. Çalışmalarımıza göre de her 10 vajinismus hastasının birinde bu tür cerrahi işlemler gerekli olmakta. Gereksiz halde yapılan cerrahi uygulamalar sorunun aşılmasını sağlamaya yetmiyor.

Vajinismus tedavisi ile ilgili sorunu yaşayanlara son önerileriniz neler?

Asla vazgeçmemeleri, sabırlı, kararlı, inançlı olmaları. Günümüzde vajinismus sorunu kişiye ve çifte özel uygulanan tedavi yöntemleri ile 3 gün gibi bir sürede tedavi edilebiliyor. Bunun için zaman geçirmeden tedavi arayışına girmek şart. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Renklerin şifreleri26 Şubat 2024 Pazartesi 12:54
  • Şehir Hatları gençleri boğazla buluşturuyor22 Şubat 2024 Perşembe 11:22
  • En anlamlı hediye çobandan14 Şubat 2024 Çarşamba 14:18
  • Yılın sembol çifti belli oldu14 Şubat 2024 Çarşamba 11:20
  • İlişkilerde problemler nasıl çözülür?13 Şubat 2024 Salı 16:20
  • Uludağ’da sınırsız eğlence!13 Şubat 2024 Salı 11:29
  • Sevgiliniz bir dolandırıcı olabilir mi?09 Şubat 2024 Cuma 12:20
  • Faturalarınızdan tasarruf edin08 Şubat 2024 Perşembe 12:50
  • PTT'den 'Selam Olsun Gidenlere-2' zarfı06 Şubat 2024 Salı 11:46
  • Maya Vakfı, yas sürecini değerlendirdi05 Şubat 2024 Pazartesi 12:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78