• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Bursa’daki test laboratuvarı sayısı yeterli

Bursa’daki test laboratuvarı sayısı yeterli
Bursa'daki COVID-19...

Bursa’daki 4 COVID-19 test laboratuvarının kurulmasında rol alan Doç. Dr. İmran Sağlık, söz konusu laboratuvarların şu an için yeterli olduğunu söyledi.

Koronavirüslerin kökeni, SARS-CoV-2’nin kaynağı, genom yapısı ve antikor testleri gibi birçok konuda edindiği bilgileri meslektaşlarına ve kamuoyuna sunan Doç. Dr. Sağlık, Bursa’daki dört COVID-19 test laboratuvarının kurulmasında rol aldı. 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunun olan ve Şehir Hastanesi, Halk Sağlığı Laboratuvarı ile Yüksek İhtisas Hastanesi test laboratuvarlarının çalışmasını gerçekleştiren Dr. İmran Sağlık, pandemi ile ilgili olarak, ilk başta olayın boyutunu hiç kimsenin tahmin edemediğini belirtti.

Bütün dünya eve de kapansa salgın bitmez

Dünyanın bir ay boyunca eve kapatılmasının salgını bitirmeyeceğini belirten Sağlık, “İnsanlara artık siz ne kadar sınır koyarsanız koyun, mümkün değil tutamıyorsunuz. Devletlerin bunu kontrol edebilmesi için demokrasiden ödün vermesi gereken bir noktaya geldik. ‘Hastalık var’ diyorsunuz, ‘risk sürüyor’ diyorsunuz ama seyahatler sürüyor. Hükümetin bunları tutabilmesi için çok katı kurallar koyması lazım. Bu da gerekli mi? Bu işe yarar mı? Bunlar da bir soru işareti. Gerçekçi olmamız gerekiyor. Söylediğim koşullarda insanların hasta olmasını önleyemezsiniz. Siz çok katı kurallar koydunuz ve herkesi eve kapattınız; insanların hasta olmasını engellediniz diyelim. Peki bu katı yasaklar ne kadar sürecek? Bir ay? Bir yıl? İki yıl? Mümkün değil bunu gerçekleştirmek. Hastalığın aşısı bulunmadığı sürece virüs, tehlike yaratmaya devam edecek” dedi.

“Ben test sonuçlarımıza güveniyorum”

Testin duyarlılığı ile ilgili bir çalışma yapmadıklarını belirten İmran Sağlık, “Bu yüzden bu konuda bir yorum yapmam çok da doğru olmaz.  Ancak açıklanan dış kalite kontrol çalışmalarında duyarlılığın çok iyi çıktığı duyuruldu. Bazı basın kuruluşlarında yer alan yüzde 40’lık duyarlılık oranını da gerçekçi bulmuyorum. Şunu unutmamak lazım; test sonuçları örneğin alınma şeklinden, taşınma koşullarından ve çalışma koşullarından etkilenebilir. Ama laboratuvarda çalışan tüm arkadaşlarımın büyük bir hassasiyet ve titizlikle çalıştığını biliyorum. Ben test sonuçlarımıza güveniyorum” ifadelerini kullandı

Bursa Tabip Odası’nın çıkardığı Multidisipliner COVID-19 kitabında SARS-CoV-2 Özellikleri ve Laboratuvar Tanısı başlıklı bölümünü kaleme alan İmran Sağlık, kitabın en önemli özelliğinin multidisipliner olması olduğunu söyledi. Öte yandan kitabın gündemi yakaladığını dile getiren Doç. Dr. Sağlık şunları söyledi: “Çünkü bilimsel çalışmalarda biz genellik şöyle bir hata yapıyoruz; mükemmel olsun, çok iyi olsun, çok düzgün olsun diyerek erteliyoruz, araya başka işler alıyoruz ve çıkardığımız ürünler bazen o kadar geç çıkıyor ki değerini kaybetmiş oluyor. Tüm yazarlar bir sürü önceliğini değiştirerek bu kitaba büyük önem verdiler ve güncel bir eser olarak ortaya çıktı. Zamanlaması için Dr. Cem Heper çok çaba harcadı. Ona da teşekkürümü iletiyorum buradan.”

İnsanlar sağlık çalışanlarına minnettar olmalılar!

Sağlık son olarak insanların sağlık çalışanlarına minnettar olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarına herkes bu dönemde minnettar olmalı. Ben kendim hem bir sağlık çalışanı olarak, hem de zaman zaman hasta olarak onlara minnettar olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Herkesin bu süreçte fiziksel mesafeye dikkat etmesi ve maske kullanımını aksatmaması büyük önem taşıyor. Son yıllarda yaşanılan bir şiddet problemi var ki en büyük sorunlardan biridir bu. En azından bu pandeminin, sağlık çalışanlarının halkın gözünde hak ettikleri yere gelmesini ve bu şiddet olaylarının azalmasını sağlamasını bekliyorum.”
 
İhtiyaca göre kapasite artırılıyor

Bursa’daki dört laboratuvarın yeterli olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. İmran Sağlık, “Şu an itibarıyla gayet yeterli. İhtiyaca göre kapasiteler artırılıyor zaten, ama şu an yeterli. Yeterince yetişmiş eleman ve ekipman var. Test ihtiyacı arttığında Bursa’ya hizmet verecek kapasitede laboratuvar sistemi mevcut” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Otomobiller kafa kafaya çarpıştı19 Nisan 2024 Cuma 13:46
  • Bursa'da şafak vakti operasyon19 Nisan 2024 Cuma 12:06
  • Yerel gazete sahibinin cezası belli oldu19 Nisan 2024 Cuma 11:01
  • Bursa'da korkutan yangın19 Nisan 2024 Cuma 10:41
  • Metruk binalara şok baskın19 Nisan 2024 Cuma 10:13
  • Köpeği önce sevdi sonra çaldı19 Nisan 2024 Cuma 09:50
  • Bursa'da huzur uygulaması19 Nisan 2024 Cuma 09:32
  • Yürekleri ağza getiren görüntü19 Nisan 2024 Cuma 09:30
  • Sürücülere ceza yağdı19 Nisan 2024 Cuma 09:28
  • Şüpheli araçtan uyuşturucu çıktı19 Nisan 2024 Cuma 09:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78