• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Bursa'da Suriyeli işçi istihdamına teşvik!

Bursa'da Suriyeli işçi istihdamına teşvik!
Suriyeli işçi istihdamına 11 bin 400 liraya kadar yardım

Bursa'nın da aralarında bulunduğu beş ilde Suriyeli işçilerin sigortalı çalıştırılmasına yönelik yürütülen program kapsamında, 1 işçiye karşılık + 1 Suriyeli işçiyi işe alan işverene, 11 bin 400 liraya kadar teşvik veriliyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ile Türk işçilerin iyi koşullarda çalışmasını sağlamak, işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve sigortalı çalışabilmeleri için kayıtlı istihdama geçiş programı (KİGEP) yürütülüyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğiyle yürütülen program, şimdilik İstanbul, Bursa, Adana, Hatay ve Konya illerini kapsıyor. Bu illerde istihdam edilecek her bir Suriyeli ve Türk işçi için, sosyal güvenlik prim bedeline karşılık aylık 950 TL teşvik sağlanacak. Teşvikten yararlanmak için Türk işçinin yeni istihdam edilmesi şartı aranmıyor, halen çalışmakta olan işçiler için de teşvik alınabilecek.

Program kapsamında sağlanan teşvik 6 ay devam edecek. Böylece 1 Suriyeli işçiyi sigortalı olarak işe alan işveren, 1 işçi ile birlikte 6 ayda toplam 11 bin 400 TL teşvikten yararlanacak.

Ayrıca, Suriyeli işçiler için yapılacak 372 TL tutarındaki çalışma izni masrafları da karşılanacak.

1100 SURİYELİ+1100 TÜRK İŞÇİ

Program kapsamında İstanbul, Adana, Bursa, Hatay ve Konya’da 1100 Suriyeli ve 1100 Türk işçi için teşvik sağlanacak. Ayrıca, 1600 Suriyeli işçinin çalışma izni ücretleri karşılanacak.

Teşvikten yararlanabilmek için istihdam edilen işçilerin kesintisiz çalıştırılması ve primlerinin ödenmesi gerekiyor.

SAYI ARTACAK

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, kontenjanın yaklaşık yarısı için başvuru aldıklarını belirtirken, İstanbul’da yabancı kaçak işçilere yönelik denetimlerin artması nedeniyle burada ilginin daha fazla olduğunu vurguladı.

Özcan, ilk etapta 5 ilde toplam 2 bin 200 kişi ile başlattıkları programın etki analizini yapacaklarını, başarılı olması halinde başka illere de yaygınlaştırılarak, kişi sayısının artırılacağını belirtti. Özcan, ikinci aşamada artı 7 bin kişi için daha teşvik sağlanmasının söz konusu olduğunu, bunun için kaynaklarının bulunduğunu ifade etti. Özcan, programın mevcut beş ile ilave olarak Ankara, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir, Manisa ve Sakarya gibi talep alınan ve uygun görülen illere de yaygınlaştırılacağını vurguladı.

ILO Türkiye Ofisi olarak Suriyeliler için işyeri uyum programları düzenlediklerini belirten Özcan, Türk işçilerle eşleşme yaptıklarını, bu sayede işyeri kültürüne ve çalışma ortamına daha kolay uyum sağladıklarını kaydetti.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

1 Suriyeli+1 Türk işçi teşvikinden yararlanabilmek için ilk olarak SGK’nın internet sitesinden ön kayıt yaptırılması ve işe alınacak Suriyeli işçi için çalışma iznine başvurmak gerekiyor. Çalışma izinleri alındıktan sonra SGK il müdürlüklerinde kesin kayıt başvurusu yapılıyor. Kesin kayıt işleminin ardından sözleşme imzalanıyor.

Destekten yararlanabilmek için SGK’ya borcun bulunmaması koşulu aranıyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

İstanbul, Adana, Bursa, Hatay ya da Konya illerinden birinde kayıtlı işverenler veya bu illerde yeni bir işyeri açacak kişiler teşvikten yararlanmak için başvurabilecek.

10'dan az çalışanı olan bir işveren yanında halen çalıştırmakta olduğu ya da işe alacağı bir Türk işçi ve ilave istihdam edeceği bir Suriyeli işçi için başvuru yapabilecek.

10'dan fazla çalışanı olan işveren, proje kapsamında yanında halen çalıştırmakta olduğu Türk işçiler veya ilave istihdam edeceği Türk işçiler için, çalıştıracağı Suriyeli sayısı kadar teşvik alabilecek. Bir işyeri en fazla 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı için teşvik alabilecek.

KAÇAK YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRANA YAPTIRIMLAR GELİYOR

İstanbul başta olmak üzere önümüzdeki günlerde kaçak yabancı işçi çalıştıranlara yönelik denetimler yoğunlaştırılacak.

Denetimler sonucu çalışma izni bulunmayan Suriyeli veya başka ülke vatandaşı yabancıyı çalıştıran işverenlere, her bir yabancı için 8 bin 821 TL ceza uygulanacak. Ayrıca, çalışma izni olmaksızın bir iş yerinde çalışan yabancılara 3 bin 527 TL, izin olmaksızın kendi işini kurmuş yabancıya da 7 bin 57 TL para cezası verilecek.

Aynı iş yerinde yapılacak ikinci denetimde de kaçak yabancı işçi çalıştırıldığı tespit edilirse, işçi başına 17 bin 642 TL tutarında ceza uygulanacak.

ÜLKELERİNE GÖNDERME MASRAFI İŞVERENDEN

Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca yabancı uyruklu bir şahsı çalıştırabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan çalışma izni alınması zorunlu. Türkiye’de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanıyor. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye’ye girişi, pasaport, vize ve ikâmet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanlar sınır dışı ediliyor.

Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekili, yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorunda.

Suriyeliler geçici koruma statüsünde oldukları için sınır dışı edilmeyip, kayıtlarının bulunduğu illere gönderiliyor. Ancak diğer ülkelerden gelerek kaçak çalıştıkları tespit edilenler uçağa bindirilerek ülkelerine gönderiliyor. Kaçak yabancı çalıştırdığı tespit edilen iş yerleri, yabancıların ülkelerine gönderilmesine kadar yapılan masraflardan da sorumlu tutuluyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sürücülere ceza yağdı19 Nisan 2024 Cuma 09:28
  • Şüpheli araçtan uyuşturucu çıktı19 Nisan 2024 Cuma 09:25
  • Otomobiller alev topuna döndü18 Nisan 2024 Perşembe 11:36
  • Kazalar peş peşe geldi18 Nisan 2024 Perşembe 11:27
  • Baba oğul define kurbanı oldu18 Nisan 2024 Perşembe 11:19
  • Suç makinası yakalandı18 Nisan 2024 Perşembe 11:12
  • Bursa'da 'yol verme' kavgası18 Nisan 2024 Perşembe 11:05
  • Kardeşini rehin alan ağabey tutuklandı18 Nisan 2024 Perşembe 10:56
  • Yangın alarmı felaketi önledi18 Nisan 2024 Perşembe 10:35
  • Bursa'da huzur ve güven uygulaması18 Nisan 2024 Perşembe 10:29
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78